Siła diety przeciwzapalnej
W dążeniu do dłuższego, zdrowszego i satysfakcjonującego życia należy wziąć kilka kluczowych czynników: genetyka, ćwiczenia, radzenie sobie ze stresem, regeneracja i odżywianie. Spośród nich dieta jest jednym z tych elementów, które podlegają naszej kontroli i wpływowi.
Podstawą holistycznego podejścia do dobrej jakości skóry, wellbeing ciała i długowieczności jest starannie opracowana filozofia żywieniowa, mająca na celu zwalczanie stanów zapalnych, jednego z głównych czynników przyczyniających się do starzenia.
Dieta przeciwzapalna koncentruje się na pełnowartościowych, bogatych w składniki odżywcze produktach, które promują zdrowie komórkowe, chronią przed chorobami przewlekłymi i zwiększają witalność organizmu.
Związek między stanem zapalnym a starzeniem się
Przewlekły stan zapalny jest zwiększa ryzyko występowania wielu chorób związanych z wiekiem. Stany takie jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory i choroby neurodegeneracyjne powiązane z uporczywym, łagodnym stanem zapalnym w organizmie. Ten stan zapalny, często określany jako „zapalenie”, jako główny skutek stresu oksydacyjnego przyspiesza biologiczne starzenie się i przyczynia się do uszkodzeń komórkowych w czasie, co wiąże się z kondycją skóry w wieku dojrzałym.
Dieta przeciwzapalna zwalcza to, koncentrując się na produktach, które zmniejszają stan zapalny i dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które wspierają zdrowie komórkowe. Kładzie nacisk na świeże, pełnowartościowe produkty, takie jak owoce, warzywa, zdrowe tłuszcze takie jak: orzechy, oleje roślinne, ziarna oleiste, ryby, wartościowe białka zwierzęce i roślinne, pełne ziarna kasz, zioła i przyprawy jednocześnie minimalizując przetworzoną żywność, cukry i tłuszcze nasycone, które są znane z wywoływania reakcji zapalnych.
Twoja lista produktów. Zapisz i stosuj codziennie
- Warzywa, źródła folianów (szpinak, jarmuż, rukola, brokuł, por, szczypior, pietruszka, kiełki), awokado
- Jagody (maliny, jagody, borówki)
- Ryby bogate w omega-3: łosoś, makrela, miruna, karmazyn
- Migdały, orzechy laskowe, brazylijskie, nerkowca
- Czosnek, cebula czerwona, imbir, kurkuma, zioła
- Oliwa z oliwek, olej lniany, z czarnuszki, wiesiołka
- Produkty pełnoziarniste: kasze, pełnoziarnisty chleb, płatki owsiane, orkiszowe, gryczane
- Produkty z całego ziarna soi (tofu, mleko sojowe).
- Nasiona chia, lniane, babka płesznik.
- Zielona herbata.